Ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι για να επιβραδυνθεί η περαιτέρω εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού κορωνοϊού COVID-19, τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης έχουν πλέον κλείσει. Δικαίως, μιας και το γυμναστήριο είναι ένας χώρος πολυσύχναστος όπου τα μικρόβια εύκολα διασπείρονται. Μια νέα μελέτη κατέδειξε ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει έως και τρεις ημέρες στις επιφάνειες, άρα και στα δημοφιλή ελεύθερα βάρη, στα μηχανήματα ενδυνάμωσης, στους διαδρόμους και στα στρώματα γυμναστικής. Με λίγα λόγια, η πετσέτα για τον ιδρώτα δεν ενδείκνυται αυτήν την περίοδο.
Από τη μια λοιπόν γινόμαστε μάρτυρες μιας ξέφρενης ζήτησης για απολυμαντικά υγρά και αντισηπτικά τζελ και από την άλλη ο φόβος μήπως κολλήσουν τον ιό οδηγεί μερικούς ανθρώπους στα άκρα. Το κοκτέιλ των έκτακτων δελτίων και της παραπληροφόρησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να σπείρει τον πανικό και να προκαλέσει στρες ή κατάθλιψη. Ευτυχώς, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν με πολλή σύνεση τις εκκλήσεις των κυβερνήσεων για αποφυγή των κοινωνικών επαφών και μολονότι η αχαρτογράφητη και δραστική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή άγχους, θα ήθελα σας προτείνω το εξής: ενώ θα παραμένουμε προσεκτικοί ώστε να μην διασπείρουμε περισσότερο τη νόσο, ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο μας μέσα στο σπίτι τόσο για την προσωπική μας φροντίδα όσο και για τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης, εντάσσοντας (ή υιοθετώντας) μια ρουτίνα σωματικής άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα.
Τα οφέλη της άσκησης
Η σωματική δραστηριότητα πυροδοτεί τη φυσική απελευθέρωση ενδορφινών. Αυτές οι «ορμόνες της ευτυχίας» μπορούν να φτιάξουν τη διάθεσή σας, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και να μειώσουν τα επίπεδα στρες και άγχους.
Η σωματική άσκηση, όπως άλλωστε και η διατροφή, ο τόπος διαβίωσης, η ποσότητα του ύπνου και οι άνθρωποι με τους οποίους συμβιώνουμε, ευθύνονται για την πρόκληση χημικών αντιδράσεων που μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας μας. Η τακτική σωματική άσκηση συσχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, της οστικής πυκνότητας, της κινητικότητας των αρθρώσεων, της γνωστικής λειτουργίας, της διάθεσης, με την ενίσχυση του μεταβολισμού, αλλά και με την αύξηση της μυϊκής μάζας, του μυϊκού τόνου και της μυϊκής δύναμης. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ωστόσο, σε αγχωτικές περιόδους, ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της τακτικής σωματικής άσκησης είναι η ικανότητά της να αμβλύνει το άγχος της καθημερινότητας.
Όλα είναι θέμα ισορροπίας
Το «στρες της σωματικής άσκησης», εφόσον το διαχειριζόμαστε σωστά, είναι ένα υγιές στρες που με το πέρασμα του χρόνου ωθεί το σώμα να προσαρμόζεται και να γίνεται πιο δυνατό και αποδοτικό. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η τακτική άσκηση είναι ευεργετική για την υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς μπορεί να ασκεί θετική επίδραση στην ικανότητα του οργανισμού να παραμένει σε καλή κατάσταση και να καταπολεμά τις κοινές ασθένειες. Άλλες μελέτες διαπιστώνουν ότι σε περιόδους έξαρσης της γρίπης, η προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να αποθαρρύνει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, ενώ η μείωση του στρες χάρη στην άσκηση μάς βοηθά να νιώθουμε καλά.
Εάν είστε άρρωστοι και παρ’ όλα αυτά επιλέγετε να γυμνάζεστε, μην αγνοείτε το γεγονός ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα πρέπει να λειτουργεί στην εντέλεια. Επομένως, είναι σκόπιμο να διαχειρίζεστε με προσοχή τη διάρκεια, την ένταση και τη συνολική ποσότητα της άσκησης. Η διαχείριση της καθημερινής σωματικής άσκησης, η υγιεινή διατροφή και η ανάπαυση είναι μερικοί μόνο από τους σωστούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική σας υγεία. Από την άλλη πλευρά, όσο είστε άρρωστοι, καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική καταπόνηση.
Γυμναστική στο σπίτι
Να κι ένα καλό νέο: είστε υποχρεωμένοι να μένετε σπίτι, αυτό όμως δεν αποκλείει τη σωματική άσκηση. Πόσο μάλλον αφού η γυμναστική θα σας βοηθά να διατηρείτε μια αίσθηση κανονικότητας και να προστατεύετε την ψυχική σας υγεία για όσο διάστημα βρίσκεστε κλεισμένοι μέσα στους τέσσερις τοίχους. Η άσκηση σάς ωθεί να βάζετε στόχους και να σκέφτεστε με τη λογική. Μπορείτε λοιπόν να γυμνάζεστε οπουδήποτε, ακόμη κι αν διαθέτετε ελάχιστο χώρο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το σώμα σας και ασκήσεις που απαιτούν ελάχιστο εξοπλισμό.
Επιπλέον, μπορείτε να ασκείστε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να υιοθετήσετε μια γρήγορη ρουτίνα ασκήσεων για όλο το σώμα που θα περιλαμβάνει ενδυνάμωση και διατάσεις. Σας προτείνω πέντε ασκήσεις για το σπίτι. Για ακόμη περισσότερη γυμναστική στο σπίτι, μπορείτε να συμβουλευτείτε μια ελεύθερη διαδικτυακή πύλη για την καλή φυσική κατάσταση, στη διεύθυνση: https://herbalifenutritionfitness.com
Επαναλήψεις: 10-12 επαναλήψεις για κάθε σετ. Εκτελέστε 4 σετ από κάθε άσκηση για έναν πλήρη κύκλο εκγύμνασης.
Διάρκεια: περίπου 20 λεπτά.
Βυθίσεις τρικέφαλων
Αυτή η άσκηση γυμνάζει τους τρικέφαλους και τους ώμους.
Push-ups
Αυτή η άσκηση γυμνάζει ολόκληρο το σώμα αφού απαιτεί τη χρήση πολλών μυϊκών ομάδων.
Χέρια και γόνατα σε ισορροπία με ροκανίσματα
Η άσκηση αυτή βάζει σε δοκιμασία την ισορροπία σας και γυμνάζει τους κοιλιακούς μυς.
Βαθύ κάθισμα
Πρόκειται για μια λειτουργική άσκηση που γυμνάζει τη μεγαλύτερη μυϊκή ομάδα του σώματος – τους γλουτούς και τα κάτω άκρα.
Αντίστροφη προβολή με άρση γονάτου.
Αυτή η άσκηση γυμνάζει την πρόσθια και οπίσθια επιφάνεια των κάτω άκρων.
Επομένως, αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και το σώμα σας. Μην στερηθείτε τη γυμναστική και όλα αυτά τα υπέροχα οφέλη της για την υγεία. Τέλος, σε περίπτωση που αν και άρρωστοι αποφασίσετε να γυμναστείτε, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αφουγκράζεστε το σώμα σας και να μην το πιέζετε υπερβολικά για να τηρήσετε τη ρουτίνα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εξασθενίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
————-
Nieman, D. C., & Wentz, L. M. (2019). The compelling link between physical activity and the body’s defense system. Journal of sport and health science, 8(3), 201–217. https://doi.org/10.1016/j.jshs.2018.09.009
Campbell, J. P., & Turner, J. E. (2018). Debunking the Myth of Exercise-Induced Immune Suppression: Redefining the Impact of Exercise on Immunological Health Across the Lifespan. Frontiers in immunology, 9, 648. https://doi.org/10.3389/fimmu.2018.00648